sâmbătă, 30 iunie 2012

Proiect disertatie- Rezistenta si rezilienta post Tsunami

Afis sustineri lucrari de disertatie
Tema: Rezilienta urbana, sesiunea septembrie 2013


          Lucrarea (varianta in engleza) este publicata online aici: Post tsunami resistence and resilience

         Orasul este intr-o continua expansiune, schimbare, adaptare si dezvoltare. El este un sistem intr-o continua antropizare, un mediu de viata adaptat nevoilor umane, din ce in ce mai variate si mai complexe.
             Ca sistem antropizat acesta este frecvent amenintat de hazarde naturale: inundatii, cutremure, alunecari de teren, fenomene de tip tsunami etc- toate aceste fenomene naturale fiind repetabile la intervale mai scurte sau mai lungi de timp, pentru ca el este dependent de cadrul in care se afla si, de cele mai multe ori vulnerabil la amenintarile din exterior.
            Modul in care orasele de astazi raspund acestor amenintari si se adapteaza la aceste dependente fata de mediu constituie o problema de actualitate, o provocare pentru planneri si proiectanti dar si o continua chestiune de cercetare.

             Lucrarea de fata analizeaza problema hazardului de tip tsunami, un dublu-hazard dupa parerea mea: intai are loc un cutremur (in largul oceanului) de cele mai multe ori devastator determinand o retragere a apelor, urmata de o reintoarcere a unor valuri uriase care nu doar ca inunda totul in drumul lor, dar, prin forta lor distrug infrastructura, constructii etc, carandu-le si izbindu-le mai departe.
              Un hazard de tip tsunami lasa in urma un oras distrus: infrastructura afectata, locuinte spulberate, pierderi umane si, in cele mai rele scenarii (posibile insa): motoare economice nefunctionale pe un termen mai scurt sau mai lung de timp.
           Daca un oras traieste dintr-o anumita latura economica, dintr-o anumita industrie iar aceasta este afectata, orasul risca sa ajunga la o situatie de colaps economic (Din ce supravietuieste? Ce produce? Cum rezolva problema temporara a somajului, la care se adauga lipsa locuintelor a unei mari parti din populatia sa?). De aici porneste si criza urbana

             Intrebarea de cercetare a acestei lucrari este: „Cum pot stopa pierderile de locuinte, pierderile umane dar mai ales pierderile economice generate de un hazard de tip tsunami?”
          Motto-ul ar fi: daca nu ma pot opune fortei naturii, pot insa sa ajut orasul sa se adapteze la acest natural si, de asemenea, il pot proteja in fata acestui fenomen repetabil.


Concept
Imagine Google Earth situatie existenta + negativul colajului

Colaj perioada neinundabilitate

Colaj perioada apogeu inundabilitate

Perioada retragere ape
Revenirea la normal. Colaj perioada neinundabilitate
Biblioteca de elemente

ILUSTRARI BEFORE/AFTER






Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti, Facultatea de Urbanism, Master Proiectare Urbana, sesiunea septembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu